Eerste hulp bij tekenbeten

In de zomer is het heerlijk om de natuur in te trekken: naar het strand, het bos, of gewoon naar het park. Behalve zon, frisse lucht en bloemen wacht daar helaas nog iets anders op jouw dagje uit: teken. De kleine parasietjes kunnen ongemerkt op je lichaam terechtkomen, waar ze zich vasthechten aan je lichaam. Helaas heb je bij tekenbeten een (klein) risico op de ziekte van Lyme. Daarom is het verstandig om de teek zo snel mogelijk te verwijderen.

Wat is een teek?

Teken zijn kleine beestjes die familie zijn van de spinnen. In tegenstelling tot spinnen eten ze geen vliegjes, maar drinken ze bloed van zoogdieren, dus ook van de mens. Ze zitten vaak in de ondergroei te wachten op een voorbijganger. Als je door terrein met grassprieten, struikjes of varens loopt, heb je het risico om zo’n vervelend beestje op te pikken. Controleer daarom altijd je lichaam op teken na een dagje uit. Laat de achterkant van je lichaam bij voorkeur door iemand anders checken.

Hoe haal je een teek weg?

Teken hebben een zuigsnuit met weerhaakjes en zitten dus stevig vast in je huid. Je kan een speciale tekentang of anders een pincet gebruiken. Pak de teek zo dicht mogelijk vast bij de huid en trek hem in één beweging eruit. Ontsmet het wondje daarna met alcohol of een ander ontsmettingsmiddel. Je hoeft de teek niet eerst rond te draaien, en probeer het beestje ook niet te verdoven. Als je meer wilt leren over hoe je een teek bij jezelf of anderen verwijdert, en nog veel meer op het gebied van hulpverlening, schrijf je dan in voor een EHBO-cursus.

Voorkom ziekte

Als je de teek hebt weggehaald is het verstandig om te noteren wanneer je de teek hebt gehad en waar het beestje zich op je lichaam bevond. Dan kan je namelijk bijhouden of er ziekteverschijnselen optreden. Het bekendste symptoom van de ziekte van Lyme is een rode rand die zich op de huid rond het wondje vormt, en zich steeds verder naar buiten uitbreidt. Ook koorts, spierpijn of gewrichtspijn, tintelingen en dubbel zien kunnen wijzen op een infectie. Merk je in de eerste paar maanden na de beet van een teek één van deze verschijnselen op, ga dan naar de huisarts.

This entry was posted in $1$s. Bookmark the permalink.